24 sept. 2014

les parisiens



On dirait qu'être parisien est synonyme d'appartenir à une catégorie spécifique de l'espèce humaine. Le nombre de livres avec des titres tels que "Vivre comme une vraie parisienne" ou "l'Elégance parisienne" ne cesse de croître et connaît un grand succès commercial grâce à ceux qui croient qu'on peut apprendre à se comporter "en parisien" même si l'on vit à Bucarest. Il y a plein d'éphithètes traditionnellement liés aux parisiens, souvent pas très flatteurs il faut dire. Le parisien est caricaturisé sur tous les fronts, par la province, par les étrangers et par lui-même.

Et bien moi, je ne vais pas vous décrire un "parisien", tout simplement parce que je pense qu'un parisien, ça n'existe pas. Je me contente de prendre en photo des passants qui sillonnent les trottoirs de la capitale, "parisiens", parisiens ou juste de passage, qui sait.

/
CZ

Vypadá to, jako by být Pařížanem znamenalo náležet k odlišnému lidskému druhu. Množství knih s tituly jako "Žít jako pravá Pařížanka" nebo "Pařížská elegance" neustále narůstá a zaznamenává masivní komerční úspěch díky těm, kteří věří, že se můžou naučit, jak se chovat "jako Pařížan", i když bydlí v Bukurešti. S Pařížany se skloňuje spousta často negativních přívlastků, jsou karikaturizováni na všech frontách - obyvateli nepařížských částí Francie, cizinci i sebou samými.

Já, abyste věděli, vám žádného "Pařížana" nepopíšu, jednoduše proto, že si myslím, že neexistuje. Mě stačí fotit chodce křižující pařížské chodníky, ať už "Pařížany", Pařížany nebo náhodně se v hlavním městě vyskytnuvší.
 


4 commentaires :

Anonyme a dit…

Jen jsem chtěla napsat, že tenhle blog je skvělej a že mě každý nový příspěvek vždy potěší...

Lucie a dit…

Jen foť dál :) tvé fotografie mají duši a skvělou atmosféru ..možná protože jsou z Paříže, možná protože jsou od tebe. :)

jot a dit…

jé, v paříži není červená ale oranžová?
ten pán se smetákem je skvělý.

RabovaRose a dit…

Každý nový článek od tebe mám radši a radši. Ůžasně popsané, vše osobité. Máš krásný pařížský život:-)